Skolióza, spondylitida, artritida, fibromyalgie, myozitida… a co je spojuje

Co spojuje tato slova, pro někoho možná znějící jak z jiného světa? Napadají mě tři důvody. První, že se týkají onemocnění pohybového aparátu. Druhý, že se v nedávné době objevila jako témata v mých konzultacích. Třetí, že je spojuje stejný spouštěcí konflikt, tedy podle Germánské nové medicíny stejná příčina onemocnění.

Pohybový aparát je v rámci Germánské nové medicíny řazen do novější vrstvy mezodermální tkáně, která je řízená bílou hmotou velkého mozku (výjimkou je nervové ovládání motorického systému, které je ektodermální a řídí ho části mozkové kůry). V akutních fázích probíhajícího konfliktu tady dochází k úbytku tkáně, v tzv. hojivých fázích hmota dorůstá a obnovuje se.

Téma, které se manifestuje na orgánech pohybové soustavy, se nazývá sebedevalvace, neboli ztráta sebeúcty. Příčinou onemocnění jsou tudíž situace, na které člověk reaguje nízkým sebehodnocením, podceňováním se, srovnáváním se s druhými, vinou, výčitkami, studem, stavy bezmoci atd. Toto vnímání může člověku projektovat někdo z venku nebo si ho může tvořit sám svými myšlenkami a postoji. Nebo oboje současně.

Skolióza, tedy deformita páteře se sklonem a posunem obratlů, není důsledkem jedné oddělené situace. Vzniká opakovanými mnohonásobnými konflikty, při kterých nestíhají plně doběhnout hojivé fáze a vracející se rekalcifikace vede postupně k deformaci páteře.

Ankylozující spondylitida, známá možná víc pod názvem Bechtěrevova nemoc, postihuje ploténky. Vzniká opět v důsledku neustálých konfliktních recidiv centrálního sebedevalvačního konfliktu. V hojivých fázích se tu kromě kalcifikace objevují zánětlivé procesy.

Revmatoidní artritida postihuje klouby a chrupavky a opět je projevem hojivých fází, kdy proces hojení nemůže být dokončen kvůli neustálým recidivám konfliktů. Tyto zánětlivé hojivé fáze bývají doprovázeny otoky, způsobujícími zčervenání a bolestivost. Otoky se ještě výrazně zhoršují při tzv. syndromu ledvinových kanálků, o němž jsem před časem psala v tomto textu (odkaz).

Fibromyalgie je trvalá bolestivost a ztuhlost svalstva těla, často doprovázená únavou, nespavostí a dalšími projevy. Podle GNM je projevem dlouhodobé hojivé fáze sebedevalvačního konfliktu.

Polymyozitida je méně časté zánětlivé onemocnění svalů způsobující svalovou slabost a opět je projevem dlouhodobé hojivé fáze sebedevalvačního konfliktu.

S výjimkou skoliózy bývají tato onemocnění z pohledu klasické medicíny často označována jako autoimunitní – to znamená, že některá ze složek imunitního systému reaguje na struktury vlastního organismu, které tím zpravidla poškozuje. Germánská nová medicína však toto označení v kontextu svých biologických zákonů nepoužívá.

Velkým problémem u všech uvedených onemocnění bývá to, že se tam vlastní onemocnění stává dalším sebedevalvačním konfliktem (nemocný člověk je vyřazen z běžného života, je méně pohyblivý, nešikovný, spoustu věcí nezvládá, v něčem je bezmocný atd.). Organismus tu najíždí do mnohokrát opakovaných kolejí, o nichž mám podrobnější článek tady (odkaz).

Když zanecháme teorie a podíváme se na konkrétní lidské příběhy, vidíme mladou baletku se skoliózou, kterou ambiciózní matka šikanuje kvůli každému přibranému dekagramu. Vidíme pubertální dívku robustnější postavy, které se spolužáci posmívají za nedokonalost, den za dnem… se skoliózou. Vidíme mladou sportovně založenou dívku, ze které si otec udělal projekt vrcholně úspěšné závodnice… se skoliózou. Vidíme mladíka s velmi nátlakovým despotickým otcem a Bechtěrevovou nemocí. Vidíme smutnou šedesátnici opuštěnou manželem kvůli mladší ženě… s revmatoidní artritidou. Vidíme dospělou ženu, jejíž sebehodnota byla vynulována uzurpující matkou… s fibromyalgií a polymyozitidou. Vidíme další a další…

Co s tím? V rámci terapie se snažíme najít prvotní konfliktní situaci a uvolňujeme ji. Pokoušíme se odhalit všechna témata, na která člověk reaguje podobnou optikou a rozjíždí si tím koleje, a pracujeme s nimi. Hledáme pevný bod, prostor přijetí, zdroj vnitřní síly, měníme vnímání sebe. Kromě toho nacvičujeme několik bioinformačních postupů, se kterými je možné tělo výrazně podpořit – a s nimi si pak každý pravidelně pracuje doma. A jelikož se jedná o pohybový systém, doporučuji nějakou formu fyzioterapie či masáží.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *