Cesta k moudré stařeně

Nikdy jsem nebyla součástí typických holčičích a ženských skupinek. Ne že bych neměla kamarádky, to zase ano. Ale spíše jednotlivě, než že by to byl pevný klan. Ve všech obdobích života jsem měla kolem sebe muže i ženy, mladé i postarší… Asi proto mě ani nikdy nenapadlo uspořádat seminář jenom pro ženy, na ženská témata – byť na většině mých akcí je žen převaha. Pro mě je objektem zájmu Člověk – a jestli je to muž nebo žena, to už není tolik důležité. Nebýt toho, že mě před pár lety jedna meditační skupina opakovaně vysloveným přáním o ženský seminář přiměla k odpovědi „Tak ano“, asi by se seminář „Všechny tváře ženy“, věnovaný především archetypům v ženské psychice, svého vzniku nedočkal (od té doby ho zařazuji pravidelně, můžete si o něm přečíst pár slov Tady).

A letos v létě, na meditačních pobytech, se podobným způsobem začalo probouzet druhé „ryze ženské“ téma. Jak se mi všechna ostatní témata vynořují zevnitř, k ženským zkrátka potřebuji silný impuls zvenku… Mnohokrát se tu rozhovor stočil, v rámci programu i při rozhovorech mimo něj, k menopauze, premenopauze, k tématům, která tato období přinášejí, k tomu, jak se během pár generací změnilo prožívání tohoto období, jak ho můžeme vnímat v kontextu svého života atd. A pak zazněla rozhodující otázka: „Nebylo by fajn se nad tímto tématem sejít na semináři? Nenastal čas setkat se s dalším ženským archetypem, s Moudrou stařenou?“

Možná si někdo říkáte, že je probuzení Moudré stařeny vázáno na určitý věk a určité životní období. Není. Znám Moudré stařeny ve svěžích mladých tělech… a také znám mnohé nedozrálé puberťačky v tělech stárnoucích. Mladý věk není brzdou a vysoký věk není zárukou, že Moudrá stařena otevře oči a ožije. Definuje ji totiž vnitřní vývoj a ne vnější vzhled.

Už asi měsíc s tímto tématem žiju. Ne nějak intenzivně, ale trochu si o něm čtu, kladu si otázky a nechávám přicházet odpovědi. Esencí všech těchto otázek je jedna základní: Co ovlivní, jestli se z ženy stane moudrá stařena nebo protivná ježibaba? A také… proč některá žena tímto obdobím projde hladce a pro jinou je útrpné? Proč má některá žena pocit, že pro ni život končí, a pro jinou nastávají nejbohatší roky života? Proč některou ženu tento čas dovede k laskavému nadhledu a jinou ke kritizující jízlivosti? Proč se některé ženy uzavřou do očekávaných bezpečných škatulek a jiné se konečně cítí svobodně a otevřou pro sebe novou budoucnost?

Téma, které leží ve skrytých vrstvách odpovědí, mě nejdříve trochu překvapilo, přestože je vlastně logické. Je to nahromaděný vztek. Vztek nakupený ze všech prožitků zneuznání, zhrzenosti, nedocenění, nepochopení, vyhovění, vzdávání se svých snů, nadějí i sebe samých kvůli někomu či někomu… dávno zapomenuté vzpomínky na chvíle, kdy jsme něco obětovaly a odevzdaly pro klid, pro naplnění obrazu hodné holčičky či správné ženy, pro rodinné či společenské zařazení. Možná je právě hladina uloženého vzteku tím, co rozliší, zda žena projde premenopauzou s lehkostí, nebo pro ni bude znamenat několikaletou očistnou potní chýši.

Je jasné, že toto životní období není oddělené od předchozích, že na ně kontinuálně navazuje. To by však neměl být důvod k beznaději a k povzdechu, že teď už to nevylepšíme… Největší sílu má totiž přítomný okamžik – a právě v něm máme možnost proměnit mnohé. Je možné se odsud vrátit a posbírat ty části sebe samých, které jsme během života ztratily. Je možné skrze milost přijetí dojít k vnitřnímu smíření. Každičké dveře v minulosti, které takto s láskou a odpuštěním uzavřeme, nám otevřou nové dveře do budoucnosti.

Dalším tématem, ke kterému nás Moudrá stařena přivádí, je naše tělo. V tomto období nastává čas vzdát veškerý boj, který jsme s ním mnohdy sváděly, a energii, kterou jsme tomuto boji věnovaly, převést na laskavost, vděčnost a péči. Nastává čas naslouchat mu… a důvěřovat jeho inteligenci a neuvěřitelným schopnostem, které má v sobě uložené, čas naladit se na jeho sebeléčivou a sebeobnovovací sílu a na to, jak je podporována silou a moudrostí planety Země.

… a možná ještě mnohem víc může každé z nás prozradit naše Moudrá stařena – stačí se ptát.

 

One thought on “Cesta k moudré stařeně

  1. Mila Gabino, dekuji, tak jednoduche, jedno s druhym, tretim….souvisi. Konkretne o vzteku jsem nikdy v techto souvislostech nepremyslela.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *