Srdce… z lásky

Kdybych měla jmenovat témata, která mi působí bolest a na hluboké úrovni se mě dotýkají, bylo by na jednom z prvních míst utrpení zvířat. Každá zpráva o tom, co prožívají zvířata na planetě jako důsledek lidské činnosti, ať už jde o týrání jednotlivých zvířat, necitlivé chovy pro získání produktů nebo zásahy do ekosystémů, je pro mě bolestivou ránou spojenou s vědomím toho, že jsem součástí lidského kolektivu a nemůžu před tímto tématem utéct a zavřít oči. Snažím se pečovat o zvířátka ve svém okolí s láskou… ale už to, že mým velikým zdrojem radosti je kočičí smečka, která v rámci potravinového řetězce vyžaduje masitou stravu, a tím pádem utrpení jiných tvorů, mě nutí přijmout spoluzodpovědnost.

Mohla bych se tu zaplést do úvah, proč to tak na Zemi je, mohla bych se v nich dostat do pradávné historie a do zkreslení původních matric přírody, mohla bych psát o jejich naladění na destruktivní Fibonacciho spirálu, mohla bych psát o symbolice Květu života, který tuto destrukci požírání jednoho druhým a nekontrolovaného růstu v sobě nese dál… mohla bych psát o návratu Zlatého věku, v němž lev a laň budou znovu společně pít ze stejné studánky, mohla bych zmiňovat další zajímavé náhledy z různých zdrojů… ale nebudu.

Zmínit tu chci úplně jiný symbol. Ten, který jsem spatřila, když jsem si ráno uvařila voňavou kávu, zapnula jsem počítač a letmo projížděla předložené obrazy světa. Narazila jsem na zprávu a krátké video o tom, že se u australských břehů nechala vyplavit na pláž asi stovka kulohlavců, což je jeden nádherný delfíní poddruh, a většina z nich uhynula. Ach jo… Zpráva, jaká se čas od času objeví. Jenomže… tito delfíni udělali něco, co ještě nikdy v takové situaci neudělali. Seskupili se předtím do formace ve tvaru Srdce.

Když jsem tento obraz uviděla, jako by se spojil s mým srdcem. Vnímám ho jako mystický vzkaz Matky Země nám, lidem. Žádné „sluníčkářské“ poselství ve stylu „vy lidé jste ty nejnádhernější bytosti a já vás tak moc miluji“… cítím v něm spíš naléhavou zprávu, ke které není třeba přidávat žádná další slova: „Vše, co se děje a co se dít bude, děje se z mé čisté lásky“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *