Mníšecké neobyčejnosti

V jarních dnech, kdy se svět potichoučku a nesměle začal vracet k normálnímu rytmu, jsem tu psala tento text (odkaz), v němž jsem sdílela naději, že budou strážní andělé provázet ty, kteří vnášejí lidem do života radost a krásu, neboť tyto atributy se v rozpočtových rovnicích zdají být položkami „zbytnými“ a zákonná moc je nechrání. Přešlo pár měsíců a ti, co své podnikání spojili s krásou a radostí, opět sdílejí obavy o přežití.

Párkrát za rok mívám semináře v Mníšku pod Brdy – a pokaždé, pokud mi to čas dovolí, zaskočím s kamarádkou do galerie k Zuzce. Jenom tak, prohodit pár slov, zasmát se, nechat svůj zrak bloudit obchůdkem a obdivovat šikovné ruce, které z pár obyčejností umí stvořit neobyčejnost.

Paní Zuzaně by těžko někdo tipoval její věk. V Mníšku pod Brdy pevně drží laťku vybraného vkusu a kvalitních služeb na poli krásy. Umí snad úplně všechno… Bývala mistryní tance i navigátorem autorallye. Je skvělou zahradnicí, floristkou, aranžérkou, interiérovou designérkou – a především je to usměvavé sluníčko plné energie.

Letos v lednu podnikla velkolepou přípravu na Vánoce ve dvou galeriích. Ale přišla jarní pohroma, pak ta podzimní. A z vánočních plánů zbylo na čas jen výdejní okno ve dvoře, později mohla otevřít i dveře obchodu a dvora. Nebyla připravena na rvačku o zákazníka, která se strhla v online prostoru. Neměla e-shop a marketingové strategie, protože je zatím nepotřebovala. K ní se totiž v Adventu chodilo pobýt, popovídat a zasnít se nad kelímkem svařeného vína. Na dětskou porci vaječného koňaku a perníček.

Přidávám pár obrázků ze Zuzčina světa s prosbou: Prosím, sdílejte odkaz na tento článek, nebo na stránky ART DECO. Podívejte se do fotogalerie a zasněte se. Pokud jste z okolí Mníšku, tak se třeba zajeďte podívat nebo si objednejte něco pro radost. Nebo jen v duchu pochvalte skvělou paní Zuzku a její talenty. A popřejte jí, ať tu letošní bouřlivou vlnu zvládne a ať její vlajková loď pluje dál s napjatými plachtami.

A pokud budou nebesa a naše vláda příznivě nakloněny a bude možné se sejít na předvánoční meditace, začneme jako každoročně u Zuzky, ranním rituálem Naladění na krásu.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *