Tak… snad andělé

Měla jsem včera delší pauzu mezi konzultacemi, tak jsem se šla projít městem. Podívat se, co se během pár týdnů mé nepřítomnosti změnilo… a především zkontrolovat, zda přežily mé oblíbené obchůdky, kavárničky, bistra. A trochu je podpořit. Malá prodejna ruské bylinné kosmetiky kousek od mé kanceláře, kde si už roky kupuji zubní pasty, šampóny a další kosmetiku. Paní, co do svého malinkého krámku proti nemocnici vozí po pár kouscích oblečení z Itálie. Obchůdek Ael se stovkami originálních šperků. Oblečení z přírodních materiálů kousek pod ním. A prodejna obuvi naproti. Mí oblíbení prodejci na Zelném trhu… a kavárny v okolí. A další.

Ke všem z nich léta chodím – nejenom nakupovat, ale povídat si, sdílet, někde pár slov, jinde celé příběhy. Někteří přežili, i když se nacházejí kdesi u dna, jiní se propadli ještě níž a končí. Z mnoha stran se ozývá, že se teď ukazuje zbytnost a nezbytnost – a že přežije to, co je potřebné. Já si však myslím, že má přežít právě to, co jsem zmiňovala, i když se to může zdát „zbytné“. Obchůdky, kde mají věci pro radost a pro krásu, kavárničky se stylem, kde se tak hezky povídá, vše stvořené srdcem pro srdce druhých. Vše co je jiné, originální, barevné… Vše, co je české, lokální, naše.

V jednom z těch obchůdků, které končí, se mnou majitelka dlouho rozprávěla. O snu, ke kterému léta mířila a naplnil se – a který skončil během měsíce. Vysoký nájem, platy zaměstnanců, žádná podpora. Co dál? „Nehroutím se. Teď jsem v bodě, že můžu jen věřit, že mně mí andělé pomohou a povedou mě dál. Snad.“ Nezpochybňuji sílu a moc našich andělů a dalších průvodců… sama ji cítím neustále a s vděčností ji přijímám. Ale řekla bych, že bychom to teď neměli nechávat jenom na nich. Takže začněme, pokud můžeme, ještě více podporovat všechny tyto sny, které stojí nad hlubokou propastí. Vracejme do nich naději. Jako bychom byli jejich andělé.

One thought on “Tak… snad andělé

  1. Krásně jsi to Gábi napsala, právě ty jakože zbytné věci nás naplňují radostí v každodenním životě , který teď pro spoustu lidí není vůbec veselý. Držím palce všem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *