Rej stínových tanečníků

Jsou dny, kdy si dovolím víc prožívat než jenom pozorovat. Kdy nechám své vědomí alespoň zčásti vrátit z nekonečných dálek do stále houstnoucí pozemské reality, protože cítím, že setrvání v bezčasé bezprostorovosti by bylo v tuto chvíli spíše únikem než přirozeným stavem. Jsou to ty dny, kdy se zdá, že z nejhlubších temnot vystupují stínoví tanečníci a začínají za doprovodu neslyšné hudby tiše kroužit mezi námi.

S každým svým krůčkem jako by pohltili z našeho světa kus radosti, lehkosti, naděje. S každou úklonou jako by sebrali dílek významu a smyslu všeho konání. S každou otočkou jako by rozhodili kolem sebe závoj šedi. Jsou neviditelní, a přece tak hmatatelní. Vyživovaní naší ztrácející se svobodou, našimi strachy a uzavírajícími se srdci. Tančí mezi námi a je stále obtížnější držet v sobě vizi lepšího světa. Ještě víc než zjara cítíme asi mnozí, jak křehce balancujeme mezi dvěma variantami budoucnosti. Bod, odkud se dalo vrátit k původnímu stavu, byl už dávno překročen. Jak se říká, kostky byly vrženy… a jaká kombinace se z nich poskládá, je ještě ve hvězdách (a že k tomu hvězdy říkají mnohé, k tomu se ještě vrátím).

Když jsem tak včera přemýšlela – pod dojmem skutečnosti, že už podruhé v roce mám úplně zastavenou činnost, kterou vůbec nepovažuji za svoji „práci“, jako spíš za ostrůvek života, kam mě jeho proud přirozeně zanesl, a já na něm dělám to, co dělat mám – nad tím, co by nám pomohlo nechat stínové tanečníky tančit mimo náš svět a postavit hranici proti jejich vlivu, přišla mi odpověď. Vlastně nebyla zase tak překvapivá, občas stejnou radu dávám při konzultacích těm, kteří se příliš utápějí ve vlastních problémech. „Zamysli se, co pro koho teď můžeš udělat – a udělej to“. A tak jsem během minutky rozeslala maily s nabídkou „bonusu“ pro ty, kteří chodí na mé meditace… a pak jsem upekla tři šišky voňavého štrůdlu s jablky a skořicí a pozvala na ně všechny své blízké, kteří jsou v dojezdové vzdálenosti… A stíny se začaly rozplývat.

Nabízím to jako doporučení či radu všem, kdo se teď tak trochu nechali omotat temnými závoji tančících stínů. Položte si stejnou otázku. A potom to udělejte.

Vrátím se ještě ke hvězdám a jejich promluvám. Přidávám odkaz na video Tatjany Micić. K téhle dámě hvězdy hovoří v mnoha souvislostech a přestože na první poslech i pohled může někomu připadat … trošku zvláštní, zkuste si poslechnout něco o zcela výjimečných konstelacích závěru letošního bouřlivého roku:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *