PF 2023

Nechávám si myšlenkami proplouvat obrazy letošního roku… Jaký byl? A co přinesl? Nenapadá mě krátké výstižné slovo. Byl navenek rychlý a uvnitř volně plynul, byl navenek plný velkých událostí a uvnitř zůstával klid, byl veden vnitřními impulsy, mnohdy jen těžko dešifrovatelnými myslí, něco přinášel, něco odplouvalo pryč, části reality se přeskládávaly… Jako by někdo otáčel nebeským kaleidoskopem a nechal v něm přeskupovat barevná sklíčka do nové mandaly, jako by vytvářel řád z chaosu a nás nechal tohle divadlo jenom pozorovat.

Nám z rodiny odešel milovaný kocourek – a přišly dvě kočičí holčičky. Také k nám přibyl jeden sympatický mladý muž a jedna krásná mladinká slečna. Zažila jsem spoustu lidských setkání, vyslechla jsem mnoho hlubokých sdílení a vstoupila do řady příběhů, z nichž některé zněly smíchem a v jiných kanuly slzy. Na seminářích jsme otevřeli nová témata a nové pohledy na ně… Bohatý a pestrý rok. Ještě si ho v sobě nechám doznívat a možná z něho něco vstoupí i sem, do slov. Až dozní.

Tenhle článek jsem rozepsala už včera a jenom čekal na publikování… Ale dnes sem ještě něco přidám. Na stránkách webu Psychologie jsem se začetla do textu o Vnitřních zraněních (odkaz). Jeho součástí je i duchovní cvičení na toto téma. Jenom tak, při čtení, jsem se do tohoto cvičení ponořila. Během pár sekund mě přivedlo někam do hloubky, do místa, kde ve mně odmalička přebývá jedno životní téma, které jsem už měla za vyřešené… Osamělost. Možná není „vyřešené“ to správné slovo – spíš přijaté a integrované. Jsem ráda, že jsem se ho mohla znovu dotknout, pootevřít ho, vnést do něj ještě trochu světla a laskavosti. Že jsem mohla znovu vstoupit do krajiny, kde není možné někoho dalšího potkat, protože tu nikdo další nepřebývá. (Pokud je Osamělost i vaším tématem, psala jsem o ní už před delším časem jeden text TADY). Třeba si najdete v předvánočním čase chvilku a necháte se také přivést s pomocí tohoto duchovního cvičení k některému ze svých hlubokých témat, k dočištění, k doléčení, k uzavření.

Děkuji vám všem, kteří sem na blog chodíte, čtete si tu, posloucháte, sbíráte střípky pochopení nebo inspiraci… jenom s vámi je tento prostor živý. Přeji vám jiskřivé vánoční svátky. Ať se do nich vrátí kouzlo, ať je všichni prožijeme v radosti a vděčnosti, ať jsou plné světla, vůní, barev, dobrot, ale i klidného hlubokého rozjímání a ticha. A ať vstoupíme do nového roku s důvěrou a nadějí, s úsměvem, ve zdraví, v lásce. A ať nám přinese to, co přinést má.

Letos se mé osobní PF-ce nějak nechtělo na svět… nakonec odráží to, co je u nás teď aktuální.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *