Závrať aneb jak se potkávají konflikty

Zazvonil mi dnes ráno telefon… Volala jedna má blízká duše, budu jí v tomto textu říkat třeba Klaudie. Volala s prosbou o pomoc – už čtvrtý den pociťuje silné motání hlavy, závratě, ztrátu stability. Přemýšlí, čím by to mohlo být, protože podobné stavy nemívá, zdravotní problémy nemá, nic neobvyklého se jí teď neděje. Chvilku jsme spekulovaly, zda za tím nemůžou být vlivy vnějších energií, úplněk, zemětřesení atd… ale problémy trvají už několik dní, tak jsme obě tušily, že je za nimi něco jiného. Mívám po ránu, jako správná „sova“, trochu pomalejší myšlení, a tak se mi to začalo v hlavě spojovat až venku na čerstvém vzduchu, cestou na zastávku.

Podle Germánské nové medicíny je příčinou několika nemocí fyzických a celé řady poruch psychických tzv. konstelace konfliktů. Znamená to, že člověk prožije v relativně krátké době dva konflikty určitého typu, které zasáhnout protilehlé hemisféry totožné vrstvy mozku, případně se takto potká akutní konflikt na jedné straně mozku a epikrize hojivé fáze na opačné straně, případně se potkají dvě epikrize hojivých fází. Je to trochu složitější na vysvětlení a asi je to nad rámec tohoto textu – případní zájemci najdou vysvětlení třeba TADY. 

Poruchy rovnováhy vznikají jako důsledek souběhu dvou tzv. „padajících“ konfliktů, nebo jednoho „padajícího“ konfliktu a konfliktu sluchové separace. Při silnějších a déletrvajících konfliktech může být diagnostikována Meniérova nemoc. Hned jsem vzala telefon a volala jsem Klaudii. Měla jsem totiž ještě v živé paměti náš rozhovor před pěti dny, kdy se mnou sdílela nepříjemné pocity, které v ní vyvolal telefonát její matky. Vyslechla v něm několik výčitek a vše bylo řečeno tónem, který by raději neslyšela. Typická ukázka sluchové separace. Zbývalo nalézt konflikt související s pádem, ztrátou rovnováhy, strachem z pádu apod. Po chvíli věděla. Den před telefonátem s matkou zažila nepříjemnou událost v zaměstnání, kdy byli degradováni lidé, za které měla zodpovědnost, a ona to vnímala jako svůj vlastní profesní pád. Detaily z důvodu ochrany soukromí vynechám. Jeden z konfliktů dopadl podle pravidel pravo- a levorukosti na pravou hemisféru, která u Klaudie souvisí s vertikální linií, kam patří vztah rodič/dítě, druhý na hemisféru levou, související s horizontálními vztahy, kam patří i kolegové. Tím se oba konflikty dostaly na opačné hemisféry mozkové kůry a došlo ke konstelaci.

Stačilo příčiny pojmenovat a promluvit o nich a stav se začal zlepšovat. Doporučila jsem Klaudii, ať ještě obě situace v duchu projde a přepíše jejich průběh, tedy živě si je představí jinak, s jiným emočním prožitkem v těle. Během pár hodin potíže odezněly úplně.

Vím, že v tomto případu hrála velkou roli souhra okolností. Kdyby mi Klaudie neřekla o telefonátu s matkou, asi by mě vůbec nenapadlo pátrat tímto směrem. Celý příběh by pak mohl probíhat úplně jinak: Pokud by potíže trvaly, asi by Klaudie navštívila lékaře… Následně by absolvovala magnetickou rezonanci kvůli vyloučení mozkového nádoru, poté by ji čekalo vyšetření na neurologii, možná by se dostala k dalším specialistům, asi by tam dostala recept na několik léků… A nikdo, ani ona sama, by si už nespojil počátek jejích obtíží se dvěma situacemi, které pro ni byly sice v tu chvíli traumatizující, ale v delším časovém horizontu už by pozbyly významnosti a rozplynuly by se v časové neurčitosti.

(Publikováno se souhlasem „Klaudie“)

 

One thought on “Závrať aneb jak se potkávají konflikty

  1. Jak jednoduché dalo by se říci. Jenže kdo takto přemýšlí? Klaudie zachráněna od medikace a postupného zhoršování celkového stavu. Gabi tento postup je úžasný a gratuluju k výsledku na obou stranách

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *