Příliš mladé… ovečky

Život se začíná vracet k obvyklému tempu, a tak po delší době jeden tramvajový postřeh. Neveselý. Jela jsem před pár dny domů, hlavou mi ještě běželo pár myšlenek k proběhlým konzultacím a k uším doléhal tramvajový šum. Kousek ode mě stál hlouček mladých dívek středoškolského věku. Nevím, o čem mluvily, moji pozornost upoutala až hlasitá věta: „Na vašem místě bych si teda nic neplánovala, říkali, že bude druhá vlna“… a následovalo dovysvětlení opřené o úderné argumenty, skoro jako kdyby ústy pěkné černovlásky promlouval jakýsi pan šprýmula. „A očkování do té doby nebude.“ „Třeba bude“, odpovídala druhá, „včera v televizi říkali, že ho do podzimu vyrobí.“ „Představte si, že moje teta říkala, že si žádnou vakcínu píchnout nenechá“… otazník ve vzduchu. „Blbka.“ A opět se dostal ke slovu šprýmula vysvětlující všechny výhody vakcinace a nechápající jakýkoliv důvod proti.

Názor je názor, každý má právo na ten svůj. Jenomže tento názor nebyl ani trochu jejich. Přišlo mi až děsivé, jakým tónem a výběrem slov dívky mluvily, jak přesně citovaly, co je naučila televize. Ve věku, kdy se mají mladí lidé názorově vymezovat a vytvářet si svůj obraz světa, bez rozmyslu přijaly obraz, který jim byl  naservírován.
Když se tam v myšlenkách vrátím, zazní mi v uších slova písně:

One thought on “Příliš mladé… ovečky

  1. Poslechla jsem si písničku, v této době z toho spíš mrazí. Snad se někomu/něčemu podaří toto celé zastavit. Ale dokud takové písně nepodléhají cenzuře, tak snad ještě máme šanci, tento “blázinec” obejít.
    Bohužel i můj syn si dobrovolně “drhne” ruce u každé nádoby s dezinfekcí a dcera dostává “korona razítko”, když v poledne na ruce není, tak si myla ve školce správně ruce… (je 2-3 dny v týdnu do 13 hod. ve školce, když má syn vyučování).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *