O ovoci magickém

Nejsem odborník na stravování. Ani se nemyslím, že je strava na prvním místě v pořadí vlivů na stav našeho zdraví či nemocí. Ale pro sebe vím jednu věc ohledně stravování jistě – jediné, bez čeho bych nemohla existovat, je veliké množství čerstvého ovoce. Zeleniny také, ale ovoce u mě vede. Proto jsem při svém bloumání knihkupectvím nadšeně sáhla po nové knížce Anthony Williama Léčivá síla ovoce a zeleniny.

Tahle knížka je jiná než ostatní knížky o stravování. Nedává přesné pokyny a návody. Vede spíše k tomu, abychom poznali, jaké zázraky v sobě skrývají ovoce, zelenina, koření, bylinky a některé volně rostoucí plodiny, abychom s nimi navázali kontakt a pozvali je do svého života. Málokdo si uvědomujeme, že ovoce, zelenina a další rostliny v sobě kromě konkrétních živin a prvků obsahují i řadu nehmotných informací. O půdě, o Slunci, o planetě Zemi, o světě kolem nás.
A že nám tyto informace předávají.

Velmi zajímavé mi připadá, že u jednotlivých druhů ovoce a zeleniny nenajdeme jen popis jejich účinků na zdraví, výčet konkrétních nemocí a symptomů, na které působí, ale i velmi smysluplně popsané účinky na emoční a duchovní rovinu člověka. Tedy jak nám jednotlivé druhy pomáhají léčit naše emoční stavy a  jakým způsobem nám poskytují podporu v našem vývoji. Po přečtení knížky už pro mě jablko nebude pouhým jablkem a kulička hroznu v sobě bude skrývat zázračný vesmír.

Víte, které ovoce je nejsilnější superpotravinou na světě? Lesní borůvky. A víte proč? Není to jenom jejich složením, především v sobě nesou informace o nezdolnosti a znovuzrození. Borůvčí přežívá spálení ohněm i mrazem. Severoameričtí indiáni dokonce keříky lesních borůvek podpalují, protože borůvky oheň nejenom přežijí, ale dokonce jim prospívá, v následujícím roce po požáru jsou jejich plody zdravější než byly předtím. Jakoby povstaly z popela. Lesní borůvky obsahují starodávné posvátné informace o přežití a sahají desítky tisíc let zpátky. Přizpůsobily se všem změnám klimatu. Žádná rostlina na Zemi nedokáže přežívat v tak těžkých podmínkách. Borůvky v sobě mají nesmírně vysoký obsah antioxidantů a dalších látek, neexistuje potravina, která by jich měla víc. Navíc se dokáží chovat „inteligentně“ – monitorují v těle hladinu stresu a toxicity a působí cíleně. Borůvky nejúčinněji odstraňují těžké kovy, jsou prospěšné pro mozek, také obnovují játra. Toto ovoce pomáhá těm, kteří prošli peklem a potřebují podporu. Jsou potravinou vzkříšení.

Víte, které ovoce nám pomůže, když se cítíme nedoceněni, emočně zlomení, když ztrácíme optimistický pohled na svět? Které nám pomůže zhojit pocit křivdy a zklamání? Jsou to hrozny. Fungují i na pocit osamělosti – hrozny tvoří shluky, v nichž jsou jednotlivé bobulky pevně navzájem spojené, proto nás podvědomě připravují na to, že potkáme blízké lidi, se kterými pocit tohoto propojení zažijeme.

Víte, co nám pomůže, když toužíme po péči a starostlivosti? Avokádo. Je to mateřské ovoce, svým složením se dost podobá mateřskému mléku. Je to potravina poskytující útěchu, pomáhá nám postavit se výzvám a žít život, jaký chceme žít. Ukazuje nám, jak najít cestu zpátky k sobě. Je to také klíčová pomůcka, trpíme-li pocity viny, studu či výčitkami svědomí – je to náš spojenec, který nás vyživuje mateřskou láskou a vede nás k sebepřijetí.

A co takové „obyčejné“ brambory? Brambory nám poskytují oporu a sílu, když se cítíme zmatení a roztržití, neklidní či bez cíle. Brambory nás uzemňují, ukotvují v životě. Pomáhají nám, když se cítíme přehlíženi, přestože máme co nabídnout, připomínají nám naše skryté dary a talenty, které jsou v nás uvězněny. Je to proto, že brambora je sama tak trochu psanec – přestože je plná potenciálu, je ignorována a zašlapávána. Brambory rostou ve shlucích, vzájemně se obklopují jako početná rodina. Podporují tak ty, kdo měli těžké dětství nebo mají malou rodinu. Brambory pomáhají udržovat spojení s tou částí naší osobnosti, která se skrývá pod povrchem.

A zajímá vás, jaká je účinná první pomoc ve vypjatých a stresujících situacích, kdy je naše tělo toxikováno nadměrným množstvím adrenalinu a mozek je přetížený? Snažíme se o udržování hladiny krevního cukru v pravidelných jedno- až dvouhodinových intervalech dodáním malého množství čerstvého sladkého ovoce nebo čistého medu.

Takže… ochutnávejme bobulky, malvice i peckovice, s chutí a s vědomím, co všechno v sobě skrývají. Vlastně to tady utržením jablka všechno začalo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *