Nostalgie třídních schůzek

Deštivý úterní podvečer a já chvátám na třídní schůzky. Zastavuji se v malé kavárničce poblíž školy pro kelímek voňavé horké kávy. Je to takový jemně rebelský pocit, upíjet kávu ve školní lavicí. Opravdovou, ne tu z automatu. V jednu chvíli si pod deštníkem uvědomím šokující skutečnost. Chodím na třídní schůzky bez přestávky už třiadvacátý rok. Napřesrok to bude čtvrtstoletí. Nevěřícně to přepočítávám, ale první odhad byl správný. Od nástupu dcery do první třídy po nynějšího terciána. A to v pouhých dvou školách, v jedné malé výběrové základní škole a na osmiletém matematickém gymnáziu.

Připadám si trochu jako v časové smyčce. Zachrastí školní rozhlas, klapne v něm, zakvílí zpětná vazba a pan ředitel promluví. Vážení rodiče, dámy a pánové… A mně se míhají hlavou uplynulé roky a tváře mnoha učitelek a učitelů – ano, i těch, výhodou matematické školy je, že tu učí nadprůměrné množství mužů mladšího a středního věku. Na atmosféře školy je to znát.

V duchu jim všem děkuji… možná to byla jistá dávka štěstí, možná zafungovalo to, že jsem si ani jinou možnost nepřipouštěla, ale v době, kdy jsou na našem klasickém školství hledány chyby, my jsme s našimi dětmi prožili školní léta na základní i střední škole v podstatě velmi spokojeně.

Kdybych měla na někoho vzpomenout obzvlášť, byl by to třídní profesor staršího syna ze druhého stupně gymnázia. Veliká osobnost z pohledu matematiky i lidskosti. Pro nás rodiče byl nezapomenutelný i pozvánkami na třídní schůzky, které nám posílal. Pár z nich jsem vylovila ze starých mailů a podělím se.

Příjemné páteční probuzení,
posílám pozvánku pro přátele příjemných potkávání. Přesně pár půldnů po pondělku, právě pár půlhodin po páté propukne poučná párty přemilých příbuzných. Program překypuje překvapeními: Plány, porada, pohovory, případné pře.
Příjemný pátek
přeje pejskař Petr P.

Ilímel odičeren,
ovolujiden iste ásven ozvatpes anti řídníter chůzkyseč, terékol esli skutečníuno ítrazet dole smnáctiole odinhec. Ůlpuk odinyher otépac ačnouz ndividuélníiea ohovoryple sen yučujícímivle. Ante rogramupac ohotes ocman eníner: kolníšek ýletver, lasifikacekaz ale odobněper akojes ždyver. Akten rásnýkec ended ato este ěšímtri.
Etrpes Upíkpes

Milí rodiče,
vítám vás v roce, kdy trojnásobek čtvrtiny prvního dvojčíslí je roven druhému dvojčíslí. V roce, ve kterém je ciferný součet roven počtu jeho přirozených dělitelů. V roce, který se vám nepodaří napsat jako součet tří druhých mocnin přirozených čísel. Vítejme tedy společně v binárním palindromickém roce 11111011111.
Abychom příchod nového roku mohli oslavit společně, rozhodl se náš pan ředitel aplikovat na vás rodiče kruhovou inverzi s kružnicí inverze vepsanou do půdorysu naší třídy.
Ačkoliv jsem se snažil býti středem této kružnice, byl jsem umístěn na její obvod a tak se setkáme v úterý 6. ledna od 18:00. Od 18:30 do 19:30 se pak můžete různými souměrnostmi a posunutími přemístit i k ostatním vyučujícím a pohovořiti i o tématech méně matematických…

Milí rodiče,
dovoluji si vás opět pozvat na již tradiční přátelské posezení v lavicích třídy 1.A u nás na gymnáziu Jaroška. To se uskuteční v úterý 16. dubna od 18:00. Velmi se omlouvám za toto nešťastné datum, neboť ve většině rodin zřejmě den předem proběhne bujará oslava kulatého výročí narození Leonarda Eulera. Pakliže se ptáte, proč kulaté, tak shodou okolností je 306 počet všech pěticiferných čísel, které lze vyjádřit jakou součet prvních několika přirozených čísel (mezi taková čísla patří například 1, 3 (1+2), 6 (1+2+3), 10 (1+2+3+4), 15 (1+2+3+4+5)…)…

Milí přátelé,
Zbrojovka prohrála s Teplicemi, Kometa v Plzni, Žabiny doma s Hradcem. Pro sportovní fanoušky to není nejlepší období.
Vzdělávání v Brně ale vzkvétá. A tak třeba jednou budeme chodit za Lužánky sledovat řešitele matematické olympiády a do Ronda se dívat na turnaje v Sudoku…

Milí rodiče,
ačkoliv je dnes oblíbené, že filmy, seriály dokonce i písničky mají svá pokračování, Jaroška pro vás již bohužel žádné pokračování nechystá. Zatímco se točí další díl oblíbených Básníků, The Big Bang Theory naštěstí také nekončí a svého pokračování se dočkal i Nohavicův Milionář, my pro vás nachystali již poslední díl rodičovských setkání.
Těšit se můžete opět na spoustu zajímavých informací, zmiňme například důležité informace o tom, jak by se studenti měli učit na písemnou maturitu z matematiky, což jistě v předvečer maturitní písemky bude značně užitečné…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *