Jak překonat křivdu

V textu O polovičatosti a odevzdání jsem psala o tom, že se dost často dá už při prvním setkání s klientem odhadnout, jak se postaví ke svému léčení. Jsem však moc ráda, když se čas od času v některém ze svých klientů spletu a potom žasnu, co tento člověk dokázal. Nemusí to být vždy jenom na rovině uzdravování z nemoci, souběžně s ním probíhá u těchto lidí výrazný osobnostní či duchovní vývoj. Někdy tempem přímo raketovým, kdy se dokážou během pár týdnů vnitřně proměnit víc, než řada zdravých lidí po mnoha letech intenzivní práce na sobě.

Stala jsem se průvodcem pánovi středního věku, Silná osobnost, člověk chytrý, vzdělaný, manažersky zdatný a do doby před onemocněním velmi aktivní v mnoha oblastech. Po roce od diagnózy nádoru slinivky vyčerpaný vyhublý onkologický pacient, kterému už klasická medicína nenabízí žádné možnosti léčení, kromě léků na bolest.
Spouštěcím konfliktem nádoru slinivky břišní je podle pravidel Germánské medicíny konflikt „silně nestravitelného sousta“ – situace, která se dá shrnout do jednoho slova: Křivda. Když mi tento pán vyprávěl o svém životě, byla to dlouhá posloupnost situací a událostí vnímaných právě touto optikou. Optikou křivdy, nesplněných očekávání, pocitů nevděku, vnitřní uraženosti a zloby.

Aby měl tento člověk šanci otočit svůj zdravotní stav, musel by úplně změnit své vidění světa. Snažit se pochopit, odpouštět, cítit vděčnost a pokoru… Zbavit se křivdy a opravdu odpustit bývá životní lekce, jejíž hluboké zpracování je častokrát předběhnuto rychlým postupem nemoci (více v textu O odpouštění trochu jinak).
Možná razantněji než bývá mým zvykem jsem začala k situacím, o kterých mi tento pán vyprávěl, dávat opačný úhel pohledu. Ukazovat mu je jinak, optikou druhých lidí, Nulovala jsem jeho domněnky o tom, co si o něm druzí myslí, co je motivací činů a slov k němu mířených a vše se postupně projasňovalo. Přesto jsem vnitřně byla spíše skeptická, zda je schopen si takto měnit vidění reality i sám.

Po třech měsících jsem se setkala s jiným člověkem. Jiný výraz ve tváři, krásně zářící oči. Denně dělá několik informačních technik a medituje, mnohokrát prošel meditaci na odpouštění, přepisuje staré křivdy světlem budoucnosti, na nikoho se nezlobí a je vděčný za každý den, který prožívá. Rozvíjí se mu imaginace a vnímavost. Vyzařuje klid a vyrovnanost. Po zdravotní stránce nemá vyhráno, diagnóza je závažná. Jeho stav se ale nezhoršuje a společně věříme, že se tyto zásadní změny v jeho vědomí odrazí postupně i na rovině změn tělesných a že stihne naplnit své konstruktivní vize a plány. Držím palce!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *