Germánská medicína v praxi: V hlavě

Přijel za mnou vloni mladý, asi pětatřicetiletý muž jménem Martin, otec tří dětí. Chtěla jsem napsat „šťastný otec“, ale on v tu dobu příliš šťastný nebyl. Spíše ustaraný a velmi nejistý ohledně své budoucnosti. Před nějakou dobou začal mít bolesti hlavy, které zesilovaly, a posléze mu lékaři diagnostikovali glioblastom – podle klasifikace nejzhoubnější mozkový nádor, který sice nemetastázuje do těla, ale agresivně roste, a to opakovaně i po operativním odstranění. Průměrné přežití je uváděno v řádu měsíců, maximálně let, dlouhodobé přežití je výjimečné. Martin měl ložisko veliké, více než 5 cm – podstoupil operaci, která byla hodnocena úspěšně, a následné chemoterapie, ale ani to mu z medicínského hlediska nezaručovalo uzdravení.

Podle pravidel Germánské medicíny probíhají procesy v organismu vždy na třech úrovních současně – v psychice, v určitém orgánu těla a v ovládacím bodě tohoto orgánu v mozku. V podstatě tedy není možné, aby vyrostl v mozku nádor a nedělo se současně i něco na orgánu – přičemž na orgánu nemusí probíhat onkologické změny, může jít například jen o dlouhodobé oslabení, funkční poruchu nebo bolest, jak zmíním ještě v dalším příkladě.

Lokalizace Martinova nádoru odpovídala přibližně umístění ovládacího bodu sleziny. Slezina je orgán, kde mohla porucha probíhat skrytě – slezina souvisí s imunitou a krvetvorbou. Emoční konflikt, na který slezina reaguje, je určitým obrazem konfliktu tzv. ztráty sebeúcty ve spojení s krví, krvácením, přenosem skrze krev atd.

Když jsme si s Martinem povídali o jeho životě, jednalo se posloupnost šťastných událostí – miluje svoji ženu a své děti, zaměstnání má sice mírně stresové, ale baví ho a je tam spokojený, nic dramatického se v jeho okolí neudálo. Začali jsme potom hledat časové souvislosti prvních potíží – dostali jsme se k období po porodu třetího dítěte a postupně se Martinovi začaly vybavovat další vzpomínky. Od prvních krevních testů po celou dobu těhotenství vycházely špatné výsledky genetiky, aniž se podařilo zjistit, v čem je problém. Celé těhotenství tím bylo dost poznamenáno. Po porodu měl chlapeček jenom drobnou odchylku na prstíku na nožičce, která se snadno chirurgicky upravila. Martinovi rodiče mu v souvislosti s tím sdělili, že on sám měl po narození stejný problém. Pro Martina byla toto velmi šokující událost. Jednak se zlobil na své rodiče, že mu tuto skutečnost nesdělili, přestože věděli o jejich velkém trápení s genetickými výsledky. Vyčítal to ale především sobě, trpěl výčitkami, že se kvůli „jeho krvi“ tolik stresovala jeho milovaná žena, že kvůli „jeho krvi“ musel chlapeček na chirurgický zákrok… a ovládací bod sleziny prudce zareagoval.

V době operace byl už konflikt v podstatě dávno vyřešený – možná i proto se operace podařila. Společně jsme tento konflikt ještě jednou uzavřeli skrze odpuštění sobě i rodičům. Naučila jsem Martina několik bioinformačních postupů, se kterými velmi poctivě denně pracuje, začal meditovat, vyhýbá se stresům – a po roce od operace jsou výsledky v pořádku.

Připomnělo mi to ještě jiný příběh, který se odehrál před sedmi lety. Konzultovala se mnou svůj případ asi šedesátiletá žena. Měla nezhoubný nádor v mozku, v levé přední části hlavy. Nádor lékaři úspěšně odoperovali, paní jen chtěla znát souvislosti, aby se případně vyhnula recidivě. Když jsme si povídaly o dlouhodobějších zdravotních problémech, paní si vzpomněla, že ji „pouze“ asi 15 let bolelo pravé rameno. A nádor byl lokalizován v ovládacím bodě pravého ramene, který se nachází zkříženě na levé hemisféře. Zajímavé bylo, že po odstranění nádoru ustala dlouholetá bolest ramene. Krásný důkaz tohoto propojení. Zkusila jsem se zeptat, jaké události prožívala paní před zmíněnými 15 lety, aniž jsem čekala, že si po takové době vzpomene. Vzpomněla si ale velmi přesně, přišla v té době o zaměstnání, které měla velmi ráda – nejen kvůli náplni práce, ale především kvůli kolektivu. Vystřídala pak několik dalších zaměstnání, ale s opakovaným zjištěním „už nikdy tak dobrou práci neseženu“ – typický konflikt ztráty sebeúcty manifestovaný na kosterní soustavě. Paní vše pochopila a protože tento konflikt dále neprobíhá – je už na důchodě, věnuje se svým koníčkům a vnoučatům – nebyl ani důvod, proč by se měl zdravotní problém opakovat.

(napsáno a publikováno se souhlasem pana Martina)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *